مسجد شش ناو، یکی از قدیمی ترین مساجد کشور است که به گفته برخی می توان آن را اولین مسجد تفرش که هم اکنون نیز برپا است، دانست.
یکی از قدیمی ترین مساجد کشور که به گفته برخی ها آن را را می توان اولین مسجد تفرش که هم اکنون نیز برپا است،مسجد شش ناو است .
این مسجد که یکی از مهمترین آثار معماری دوران سلجوقیان در ایران، به قرن سوم هجری قمری یعنی زمان امام حسن عسگری(ع) می رسد .
موضوعات مرتبط: مذهبی ، آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : مسجد ششناو,قدیمی ترین مساجد کشور,آثار تاریخی قرن سوم هجری,تفرش,علیرضاجعفری,
تنها بنای چارتاقی سالم یا گاهشمار آفتابی در استان مرکزی واقع در روستای کبوران در هفت کیلومتری تفرش می باشد.که این چار طاقی در فهرست میراث فرهنگی کشور ثبت شده است و متعلق به 1000 تا 1500 سال پیش می باشد. که در مجاورت این چار طاقی قلعه گبری وقبر های نشسته نیز وجود دارد که این دو هم از آثار تاریخی با ارزش این روستا به شمار می آید
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : آثار تاریخی تفرش,گردشگری,چار طاقی,گاهشمار آفتابی,تفرش,علیرضاجعفری,
آب انبار بلور بعنوان یکی از آثار تاریخی تفرش در سال ۱۳۸۷ و به شماره ۲۳۶۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و یکی از نمادهای قدمت سرزمین کهن تفرش در استان مرکزی است.
شهرستان تفرش با بیش از 50 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور یکی از شهرهای استان مرکزی با بیشترین آثار قدیمی و باستانی است.
بافت قدیمی این شهرستان و وجود درختان زیبا در کنار منازل مسکونی این شهر به باغ شهر خوش آب و هوای استان مرکزی تبدیل کرده و یکی از قطب های گردشگری در استان مرکزی است.آب انبار بلور بعنوان یکی از آثار تاریخی تفرش در سال 1387 و به شماره 2366 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
ضرورت توجه به آثار تاریخی تفرشسرپرست نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان تفرش در گفتوگو با خبرنگار تسنیم درباره قدمت این اثرتاریخی گفت: این اثر تاریخی مربوط به دوره قاجار است و توسط میرزاحسین وزیر ملقب به بلور در محله زاغرم تفرش ساخته شده است و امروزه این آب انبار به نام بلور معروف است.علی حیدری افزود: آبانبار بلور با مساحتی در حدود 450 مترمربع دارای ورودی، راه پله، مخزن و دو بادگیر است.وی تصریح کرد: مخزن بنا به صورت ستوندار ساخته شده و پوشش طاق و گنبدی آن بر روی 18 ستون قرار گرفته است و مصالح اصلی بنا سنگ و آجر با ملات گچ و آهک است.
آب انبار بلور تفرش، بازارچه و موزه صنایع دستیسرپرست نمایندگی میراث فرهنگی تفرش گفت: این آب انبار از مخزن 2 بادگیر در شرق و غرب , پاشویه و محوطه بیرونی تشکیل شده و بخش ورودی و محل برداشتن آب آن با طاق نمایی که با آجرهای قرمز و آبی لعابدار و تزئینات رسم بندی تزیین شده پوشش یافته است.حیدری افزود: در قسمت مخزن آب انبار 12 ستون آجری و 18 رابط متصل به دیوار با 20گنبد خانه کوچک بر فراز ستونها قراردارد که قطر این ستونها به یک متر میرسد. وی خاطرنشان کرد: این بنا که تا 4 دهه پیش از آن بعنوان یک بنای عمومی و همگانی استفاده میشد امروزه به یکی از جاذبههای تاریخی شهرستان تفرش تبدیل و به ثبت رسیده است.حیدری افزود: در میان بناهای تاریخی و باستانی، آب انبارهای قدیمی بخشی از زیباییها را تشکیل میدهند که تماشای آنها فرصتی برای تدبیر و شکوه معماری بومی و ایرانی و توشه برداشتن از هنر و آگاهی است.
عکس ادامه مطلب
موضوعات مرتبط: فرهنگی ، آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : آثار تاریخی تفرش,اداره میراث فرهنگی تفرش,آب انبار بلور,تفرش,علیرضاجعفری,
مسجد ششناو که یکی از مهمترین آثار معماری دوران سلجوقیان در ایران ، به قرن سوم هجری قمری یعنی زمان امام حسن عسگری(ع) می رسد .
یکی از قدیمی ترین مساجد کشور که به گفته برخی ها آن را را می توان اولین مسجد تفرش که هم اکنون نیز برپا است ، مسجد ششناو است .
این مسجد که یکی از مهمترین آثار معماری دوران سلجوقیان در ایران ، به قرن سوم هجری قمری یعنی زمان امام حسن عسگری(ع) می رسد .
نام شش ناو از شش ناودانی گرفته شده که آب قنات شش ناو را که از داخل این ناودانها عبور می کرده به شش قسمت مساوی تقسیم نموده و به محله های مختلف تفرش جاری می شده است.
مجموعه مسجد از یک مناره آجری بسیار قدیمی به ارتفاع حدود 20 متر و قطر 3 متر گنبد بزرگی به ارتفاع حدود 15 متر و قطر 16 متر، دو شبستان، ایوان، صحن، قنات، چند حجره و حسینیه تشکیل شده است.
کاشیکاری و مقرنس کاری های سقف و دیواره ایوان مسجد یکی از شاهکارهای مهم معماری سلجوقی در استان مرکزی می باشد.
برای ورود به صحن مسجد بایستی از داخل تکیه بزرگی گذشت که حدود 300 متر مربع مساحت دارد. این تکیه در دو طبقه با سقف و ستون های چوبی احداث شده است. طبقه همکف برای استفاده آقایان و طبقه دوم که دور تا دور تکیه را در بر گرفته ، برای بانوان در مراسم عزاداری مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع : http://www.dana.ir
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : مسجد ششناو,مسجدی در تفرش که بیش از 11قرن قدمت دارد,تفرش,علیرضاجعفری,
بدون شک قدیمی ترین تکیه ی ثبت شده در فهرست میراث فرهنگی ایران این تکیه با بیش از 150 سال قدمت باز سازه تیر چوبی با کاه گل می باشد همچنین بزرگترین تکیه موجود در تفرش می باشد این بنا در زمان قاجار ساخته شده و همچنان پا بر جا است در شب تاسوعا میزبان همه ی هیات های عزا دار می باشد.
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : تکیه زاغرم در تفرش,تکیه زاغرم به عنوان یکی از بزرگترین تکیه چوبی ایران از دیدنهای تفرش,تفرش,علیرضاجعفری,
بنای قدیمی خلچان 120سال قدمت داشته اما امروزه در پی باز سازی این تکیهبا استفاده از تزیینات چوبی و منبت کاری یک شاهکار هنری مجلل در این تکیهبر پا شده که در نگاه اول چشم هر بیننده ای را خیره می کند این تکیه در شبعاشورا میزبان تمامی دسته جات عزاداری سایر محله ها ی شهر می باشد.
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : تکیه خلچان,تفرش,علیرضاجعفری,
در مجاورت مسجد تاریخی ششناو تکیهای قرار دارد که بیش از 120 سال قدمت دارد این تکیه دارای سه درب در ضعلهای شرقی و غربی وجنوبی می باشد که اب
قنات ششناو پس از عبور از صحن مسجد از داخل تکیه عبورکرده ودر بیرون از تکیه در پای یک درخت چنار کهن سال توسط شش ناودان تقسیم می گردد هم چنین
یک نخل بزرگ نیز در تکیه قرار دارد که در ماه محرم تزیین شده و توسط گروه انبوهی حرکت داده می شود.
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : تکیه ششناو,تفرش,علیرضاجعفری,
قدمت این تکیه حدود 170 سال می باشد که در ابتدا به شکل بر پایی چادر های بزرگی جهت بر گزاری مراسم ماه محرم بوده است که بعد ها در مکان فعلیتکیه بنای خشت وگلی ساخته می شود که این بنا تا سالهای اوایل انقلاب اسلامیپا بر جا بود که به علت فرسودگی و کوچک بودن بنا به تد ریج خراب و با همتاهالی محل بنای جدیدو بزرگتری جای ان احداث گردید نخل تکیه میانده توسط جمعیت کثیری از عزادران حسینی در ظهر عاشورا به طرف امامزاده محمدحرکت می دهند
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : تکیه میانده,تفرش,علیرضاجعفری,
آثار تاریخی شهرستان تفرش که نشان از هویت و قدمت فرهنگ این دیار عالم پرور و نخبه خیز دارد، به سبب بی توجهی مسئولان و بی مهری گروهی از مردم در حال تخریب است.
به گزارش خبرنگار تسنیم از تفرش، شهرستان تفرش با بیش از 40 اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور یکی از مهمترین قطب های گردشگری استان مرکزی است.
شهرستان تفرش با برخورداری از چشماندازهای طبیعی ویژه، طبیعت بکر، محیط زیبا، ویژگیهای خاص اقلیمی، داشتن مفاخر و دانشمندان، آثار تاریخی فراوان و جاذبههای گردشگری متنوع خود میتواند انتظارات هر گردشگری را برآورده سازد.
آب و هوای مطلوب، تنوع زیستی در روستاها، بناهای تاریخی و تفرجگاههای بی نظیر، شهرستان تفرش را به قطب گردشگری استان مرکزی و کشور تبدیل کرده است.
از بین آثار تاریخی این شهرستان میتوان از مجموعه تاریخی ششناو متعلق به دوران سلجوقی،تکیه زاغرم، بقعهٔ ابوالعلی مهدی بن محمد از نوادگان جعفر صادق مربوط به دورهٔ ایلخانی، بقعهٔ امامزاده محمد از نوادگان جعفر صادق مربوط به دورهٔ خوارزمشاهیان، آب انبار بلور مربوط به دورهٔ قاجار، خانهٔ میرفخرایی مربوط به دورهٔ قاجار، خانهٔ ضیایی مربوط به دورهٔ قاجار، آرامگاه پروفسور حسابی، چشمه آب معدنی گراو نام برد کهکم توجهی به این آثار تاریخی و بی مهری گروهی از مردم سبب از بین رفتن آثار تاریخی در شهر تفرش شده است.
برج تاریخی وثوق به عنوان تنها برج مسکونی در استان مرکزی است که معماری آن چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند که در زمانهای گذشته در میان باغی متعلق به خاندان وثوق مستقر بوده و هم اکنون با شماره 30142در سال 1390در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
منبع : http://www.tasnimnews.com/Search/Index?query
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : آثارتاریخی شهرتفرش,آثار تاریخی تفرش در آستانه تخریب,تفرش,علیرضاجعفری,
آبانبار بلور محله فم تفرش، اثری به جا مانده از دوره قاجار استآبانبار بلور در کوچه بلور محله فم تفرش واقع شده است. این بنا در نزدیکی تکیه زاغرم قرار دارد. این بنا برای تامین آب اهالی محل به ویژه در تابستان بوده است.
بهسبب نبود سندی دال بر تاریخ بنای این آب انبار نمیتوان تاریخ دقیقی برای آن در نظر گرفت؛ ولی با توجه به سبک و سیاق ساخت و بنای اطراف آن، به احتمال بسیار، بنای مورد نظر مربوط به دوره قاجار میباشد و تا دهه 1340 خورشیدی از آن استفاده میشده است و پس از انجام لولهکشی آب آشامیدنی در شهر مذکور به تدریج رونق افتاده است. بنا به قول اهالی سازنده بنا و بانی آن حلاج میرزا حسین ملقب به بلور بوده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، سردر و راه پله پاشیر آب انبار در ضلع شمال شرقی بنا تعبیه شده است و در حد وسط هر یک از اضلاع غرب و شرق یک بادگیر بنا گردیده شده است و به جهت جلوگیری از ورود حیوانات و افراد متفرقه به محوطه آب انبار در سه سمت بام بنای فوق دیواری خشتی و گلی بنا شده است. 12 ستون، 18 جرز، 20 گنبد و همچنین 2 غلام گردش مخصوص هوا، اسکلت و فضای اصلی مخزن آب انبار را تشکیل مب دهد.
تمام جرزها و ستونهای آب انبار با تیرهای چوبی به یکدیگر کلاف کاشی شدهاند یک راه پله جهت تشخیص میزان آب و نیز در مواقع ضروری جهت لایروبی و انتقال نقاله و رسوبات به بیرون استفاده میکردهاند و عمده مصالح بکار رفته در این شامل خاک، خشت، گچ، آهک، چوب، آجر و سنگ میباشد.
تزئینات این آب انبار شامل تزئینات آجری و نیز رسم بندی بر سردر ورودی پاشیر و همچنین در بخش فوقانی دو بادگیر بنا شده است.
سه صفت عمده معماری این بنا به ترتیب عبارتند از: 1- ساخت یک دستگاه گردش با پنج دهانه با فاصلههای معین نسبت به هم در هر سمت شرق و غرب مخزن که رابطه بین ساقه بادگیر و فضای مخزن به منظور هدایت و تقسیم برودت هوا و تهویه بوده است.
موضوعات مرتبط: مکانهای گردشگری تفرش ، آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : آب انباربلور,تفرش,علیرضاجعفری ,
سرپرست میراث فرهنگی و گردشگری تفرش گفت: شهرستان تفرش از توابع استان مرکزی دارای اماکن دیدنی متعدد بوده و ۴۰ اثر تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از تفرش، علی حیدری در نشست هماهنگی ستاد تسهیلات سفرهای نوروزی شهرستان تفرش، این شهرستان را مهد نخبگان دانست و اظهار کرد: معرفی مطلوب جاذبه های تاریخی و گردشگری تفرش در کنار میراث معنوی این خطه نخبه پرور در برنامه نوروز است.
وی افزود: اجرای مراسم تحویل سال در امامزاده محمد و قبور شهدای سطح شهر، پخش دعای تحویل سال در مساجد و امامزاده ها، نصب علایم اطلاعات و راهنمایی مسافران نوروزی ، ارائه بسته های فرهنگی حاوی نقشه، توزیع بروشور و کیف امدادی در ورودی شهر، اسکان میهمانان ، نصب المانهای هفت سین در ورودی از فعالیتهای ستاد نوروزی تفرش است.
حیدری با اشاره به اهمیت توجه ویژه به گردشگری گفت: صنعت گردشگری یکی از بزرگترین و پویاترین بخشهای درآمد جامعه محسوب میشود و به سرعت در حال رشد است.
وی افزود: در دنیای ماشینی امروز، انسان بیش از گذشته به استراحت و گردش نیازمند است تا آثار ناشی از فشارهای روحی و روانی را تا اندازه توان خنثی کند زیرا از این منظر، گردشگری و سیاحت یک تجربه درونگرایانه است.
حیدری تصریح کرد: مسافرت از سنتهای پسندیده در جوامع مختلف بوده و انسانها هنگام سفر از نقطهای به نقطه دیگر و از زمانی به زمان دیگر در راستای رشد و کمال حرکت میکنند بطوریکه قرآن کریم در آیات بسیاری بر سیر و سفر تاکید داشته و به انسان توصیه میکند که به مسافرت بپردازد.
منبع: http://khabarfarsi.com
موضوعات مرتبط: آثار تاریخی تفرش ، ،
برچسب ها : اداره میراث فرهنگی وگردشگری,سرپرست میراث فرهنگی و گردشگری تفرش,علی حیدری,تفرش,علیرضاجعفری,